Help, mijn toerskivellen plakken niet meer!
Vellenlijm gaat na verloop van tijd minder goed plakken. Tijdens een skitoer is het buitengewoon vervelend wanneer je vellen niet meer willen plakken. Er komt sneeuw tussen de vellen en de ski’s en je komt niet meer (veilig) omhoog. Lees hier wat je kunt doen om je vellen weer in goede conditie te krijgen.
Noodmaatregelen voor tijdens de toerskitocht
Als je tijdens de toerweek problemen hebt met het plakken van de vellen kun je proberen het vel op te warmen onder je kleding (in elk geval warm houden voordat je ’s morgen de vellen onder de ski’s plakt). Daarnaast plakt de lijm beter, wanneer je de vellen stevig op de ski drukt. Het kan verstandig zijn om per groep wat lijm mee te nemen in de reparatiekit. Daarvoor zijn er van Colltex speciale stickers beschikbaar die je gewoon op de oude lijmlaag plakt. Dat is vooral handig als je een klein stukje hebt wat loslaat (vaak aan de voorkant van de ski) en de sneeuw vervolgens het vel langzaam loswerkt tijdens het lopen. De stickers kun je tijdens de tocht opplakken en direct verder gaan. Als je haast hebt, dan kun je ook je toevlucht zoeken bij een setje tie-wraps, een rol ducttape of een prussiktouwtje dat je om vel en ski heen wikkelt. In een sneeuwstorm kan dat buitengewoon praktisch zijn.
In de hut je vellen bijwerken
Er zijn ook spuitbusjes met lijm en tubes. Als je een tube meeneemt, dan moet je ook een oude creditcard oid meenemen om de lijm uit te smeren. Dat is een lastig klusje. De lijm gaat heel snel klonteren dus je moet snel werken. Handig is als iemand het vel vasthoud en een ander de lijm er op smeert. Die nieuwe lijm moet eerst ten minste een hele nacht drogen, dus je kunt niet vlak voor vertrek nog even wat fixen. Houd de laag zo dun mogelijk om de droogtijd te beperken.
Thuis de lijmlaag op je toerskivellen repareren
Volgens Colltex wordt de lijm slechter wanneer je fluorhoudende wax op de ski gebruikt. Het is daarom aan te bevelen alleen een fluorvrije parafinewax te gebruiken. Dat is ook beter voor het milieu. Na het waxen moet je de overtollige wax goed afschrapen en de groeven goed openborstelen met een harde borstel. Bij een paar nieuwe ski’s kun je overwegen om de fabriekswax direct te verwijderen met een oplosmiddel en een nieuwe wax op te zetten. Als het vel slecht plakt, dan kun je thuis nog proberen om de lijm een keer goed te verwarmen. Dat kan met een warm strijkijzer. Je legt het vel met de haren naar beneden plat op een plank en zet de einden goed vast met een lijmtang o.i.d. Je neemt een rol bakpapier van de supermarkt en legt dat op de lijm. Vervolgens strijk je met de strijkbout over het bakpapier. Haal het papier er weer af en laat het vel plat liggen tot het helemaal is afgekoeld. Dan komen er geen vouwen in de lijm.
Alternatief is het vervangen van de gehele lijmlaag. Dat is een bewerkelijk karwei,dat je eventueel ook kunt laten doen door een buitensportwinkel. Eerst moet de oude lijmlaag worden verwijderd. Daarvoor kun je een speciale verwarmde krabber gebruiken die er uitziet als een soldeerbout. Je zet het vel vast op een plank of oude tafel en krabt de lijm van het vel af. Je kunt ook stroken sterk papier (zwaar pakpapier, of papieren boodschappentassen) knippen en die op de lijm leggen. Vervolgens ga je met de strijkbout over het papier. De lijm wordt warm en plakt aan het papier vast. Als je het papier wegtrekt, dan komt de lijm van het vel los. Dat moet je net zo vaak herhalen tot het vel schoon is.
Voor het opzetten van een nieuwe lijmlaag kun je een tube lijm gebruiken. Een flink plamuurmes of een plastic card zijn handig om de lijm egaal te verdelen. Lijm uit een tube is lastig gelijkmatig op te brengen, dat wordt al snel een plakzooi met veel klonten. Vroeger was er van Black Diamond ook vloeibare lijm in een potje, maar die is in Nederland soms lastig te krijgen. Pomoca heeft ook dergelijke potjes. Als je een tube gebruikt, dan kun je de lijmtube alvast een tijdje opwarmen in je binnenzak of met warm water om de smeerbaarheid te verbeteren. Probeer in één keer een goede laag uit te smeren, waar je zo min mogelijk over heen gaat, anders krijg je al snel klonten. Na het lijmen moet je de vellen zonder beschermfolie ten minste 24 uur uithangen om de lijm te laten drogen. Als er echt vreselijke klonten in de lijm zitten, dan kun je nog een keer met het strijkijzer en bakpapier in de weer om de zaak glad te strijken.
Lijm op de rol is een handig alternatief
Een simpeler alternatief is het gebruik van lijm op rollen. Colltex verkoopt lijm in de vorm van een dun laagje dat op een beschermfolie is geplakt. Dat kun je simpelweg op het schone vel plakken. Je moet er vervolgens nog een strijkijzer overheen halen om de lijm goed met het vel te verbinden. De lijm hoeft niet meer te drogen, dus dat kan een voordeel zijn als je haast hebt. Uit ervaren bron weten we dat de vergelijkbare lijmvellen van Black Diamond in opgevouwen stroken wordt geleverd en de lijm op de plek van de vouw beschadigt en daardoor slechte plekken geeft op het vel. Bij Colltex wordt alles opgerold geleverd, dus dat werkt beter. Of de lijm van Black Diamond beter is dan Colltex dat weten we nog niet. Jouw ervaringen kun je hieronder toevoegen. Voor de temperatuur heeft een gewoon strijkijzer altijd symbolen met 3 stippen De bijbehorende temperatuur is ongeveer als volgt.
- 1 stip 110 °C
- 2 stippen 150 °C
- 3 stippen 200 °C
Voor het opstrijken van nieuwe lijm wordt 130 graden aanbevolen. Dat wordt dus stand 1 en een beetje. Bij een gewoon strijkijzer wordt de temperatuur geregeld door een thermostaat. Die schakelt het verwarmingselement telkens aan en uit, als de gewenste temperatuur bereikt is. De temperatuur schommelt daardoor flink. Pas op dat het ijzer niet te heet wordt op tijdens de piektemperatuur. Met een waxijzer heb je dat probleem veel minder, omdat daar continu een stroom loopt. Het gehannes met lijm is een smerig klusje, dus het is handig om niet het strijkijzer te gebruiken dat je morgenochtend nog nodig hebt voor je witte overhemd.
Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.