Skip to main content
Toerski van Black Diamond met Diamir-binding

Toerski's en freeride ski's

Voor skitoeren gebruik je gemiddeld genomen lichtere ski’s dan voor alpine skiën. Je moet immers zelf omhoog lopen en dan telt elke gram. Tegenwoordig worden ook de toerski’s echter steeds breder. Dit zorgt voor meer drijfvermogen bij het skiën. Zeker in poedersneeuw is dit heerlijk. Toerskiën is echter lang niet altijd poedersneeuw, maar soms ook bruch harsch (hard laagje waar je doorzakt) of harde sneeuw en ook natte sneeuw kom je geregeld tegen. Een goede allround toerski is voor de meeste doeleinden dan ook aan te raden.

Voor de snelheidsduivels is er ultra licht materiaal op de markt wat uit het wedstrijdcircuit komt. Vaak is het skivermogen van dit soort spullen weer minder goed. Aan het andere kant van het spectrum heb je freeride ski’s. Die zijn zwaarder en zeer breed. Daarmee kun je heerlijk omlaag skiën, maar voor 8 uur omhoog lopen zijn ze meestal weer te zwaar. Bij de keuze van de breedte van de ski is 80 tot 90 mm onder de voet een heel aardige richtmaat. We hebben al verschillende meldingen gehad van mensen die met bredere ski's problemen ervaren op harde voorjaarssneeuw. Als je 's morgens omhoog loopt op een steile harde helling, dan staat alleen de rand van de ski op de sneeuw. Met een zeer brede ski, ontstaat er een flink draaimoment op de enkel, en dat kan na enkele uren zeer oncomfortabel zijn. Verder horen we van verschillende mensen dat een superlichte racebinding (van Dynafit of Plum) op een brede ski, eigenlijk niet in staat is om alle krachten goed van de schoen op de ski over te brengen waardoor je minder controle hebt over de ski. Ski en binding moeten daarom goed op elkaar worden afgestemd.

Doordenk daarom goed wat jij wilt gaan doen de komende jaren en huur eerst eens materiaal.

Toerski’s kun je in NL verder kopen bij de betere outdoorzaak (bijv. bij Bever, Demmenie, Zwerfkei of Basecamp). Eerst huren en later kopen is nooit verkeerd. In de landen waar de meeste Nederlanders toerskiën (bijv. Duitsland, Frankrijk, Oostenrijke, Zwitserland en Italië) kun je vaak ook goed en tegen een goede prijs ski’s kopen. Daarnaast zijn er online legio mogelijkheden. Kijk voor vergelijkende tests eens op de jaarlijkse toerski test van het Duitse blad Alpin: http://www.alpin.de/produkttest/96c3276e-7e91-4996-99c7-b2966b80c28a/produkttest_tourenski-2013/news.html

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.