Skip to main content
Ski's aan de zijkant van de rugzak is meest stabiel

Rugzak

Een goede rugzak is onontbeerlijk bij skitoeren. Je hebt immers altijd een sneeuwschep, sonde en eten en (extra) kleding mee. Dit nog los van extra spullen voor meerdaagse tochten. Er zijn veel rugzakken verkrijgbaar in de handel. Een toerskirugzak moet je goed zitten. Tijdens het omhoog lopen mag hij nog een beetje los van de rug staan, maar in de afdaling heb je het liefst een pak dat zonder speling, strak tegen je rug aan plakt. Een slank model houdt het zwaartepunt dicht bij je rug.

Tijdens het skiën wil je het liefst zo min mogelijk aan de buitenkant van de rugzak hangen, want dat zwiept alleen maar heen en weer. De meeste mensen hangen hun pickel wel buiten op de rugzak, maar je stijgijzers kun je beter in een tas in de rugzak doen. Aan de buitenkant moeten ook de ski's vastgemaakt kunnen worden. Dat is nodig:

  • als je een stuk moet lopen op stukken waar geen sneeuw ligt
  • als je een stuk moet klimmen op je stijgijzers
  • tjidens abseilen
  • als je ergens een stukje door de rotsen moet klimmen.

Voor het dragen van de ski's zijn er drie systemen:

  1. de ski's aan beide zijkanten, en vervolgens de tips boven met een los bandje aan elkaar vastmaken. Dat is vaak een stabiele oplossing, omdat de ski's tegen de rugzak worden geklemd.
  2. de diagonaalbevestiging waarbij de ski's in een speciale lus onder aan de rugzak worden gestoken (zoals bij de pickelbevestiging) en vervolgens ook aan de bovenkant worden vastgemaakt, zodat ze schuin over het voorpand van de rugzak hangen. Dat is het systeem dat ook veel wedstrijdskiers gebruiken. Met een paar van die dunne wedstrijdski's op een kleine rugzak is dat een prima oplossing. Met een paar brede planken op een dikke rugzak heb je het nadeel dat het gewicht ver van je rug komt, en je voortdurend achterover getrokken wordt.
  3. de parallelbevestiging midden op de rugzak: daarbij neem je de ski's bij elkaar zoals bij de diagonaalbevestiging, alleen worden ze verticaal op het midden van de rugzak vastgemaakt. Dit heeft ook het nadeel dat het zwaartepunt verder naar achteren komt te liggen.

De meeste bergsportrugzakken voldoen prima. Met een volume van 40 liter moet je ruim uitkunnen. 30 liter is voor sommige mensen ook voldoende, maar voor een meerdaagse tocht een beetje krap. Een kleine rugzak dwingt je wel om gewoon minder onnodige spullen mee te nemen.

Tegenwoordig zijn ook goede en niet al te zware lawinerugzakken verkrijgbaar (in verschillende maten afhankelijk van of je een dagtocht maakt of een tocht van meerdere dagen). Bijvoorbeeld van BCA (Back Country Access) of Mammut. Zo kun je maximale veiligheid en een goede skirugzak combineren. Zie daarvoor ook de pagina over Airbagrugzak elders op deze website.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.