Tochtentabel toerskiën en freeriden

Het toerski-programma voor 2023


Hier is hij weer, de beroemde tabel. Kijk welke aantrekkelijke mogelijkheden er zijn.

 

Alpen weer open

Er kan weer getoerd worden. Corona is er nog steeds, maar lijkt dankzij uitgebreide vaccinaties niet meer tot grote beperkingen te leiden. De najaarsgolf is in Nederland relatief gemakkelijk aan ons voorbij getrokken en dat biedt hoop voor de komende winter en lente, maar het blijft zaak om de ontwikkelingen in de gaten te houden en (financiële) risico's te beperken of te verzekeren, zeker als er nieuwe virusvarianten rondgaan.

Er valt weer veel te kiezen. Naast klassiekers als de Gran Paradiso, en de Tour de la Meije vind je ook een splinternieuwe freerideweek in Wallis waarbij je een tocht door verschillende gebieden maakt en regelmatig van overnachtingsadres wisselt. Natuurlijk zijn er weer tochten op alle niveaus. Ook bij verschillende standplaatstochten zijn er zeer ambitieuze toeren mogelijk. Verder zijn er enkele licht aangepaste klassiekers zoals de offpiste cursus, de freerideplusweek (2 dagen offpiste training, 4 dagen freeride) en een gecombineerde week freeriden en toeren in het Val d'Aosta. Voor de mensen die een korte trip willen, zijn er de driedaagse kickoff en een vierdaagse tocht met de TGV naar het Val de Claree. In het programma zie je diverse “maatwerktoeren” voor mensen die elkaar gevonden hebben. Er zijn echter ook al verschillende tochten waarvoor bij voorbaat al diverse gegadigden zijn, maar die ook nog ruimte bieden voor extra inschrijvingen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een zware beginnersweek waarbij direct een tocht langs verschillende hutten gemaakt wordt.

Kijk hier voor uitgebreide overzicht van de tochten met alle details. Daar kun je de actuele stand van het aantal inschrijvingen zien. Daar kun je ook doorklikken naar de tochtpagina van de tochten. Veel mensen vinden het handig om dat direct te kunnen zien. Daarom wordt het aantal inschrijvers niet in bovenstaande tabel getoond.

Inenting verplicht

Alle skitoeren zijn in één of meer buitenlanden en voor de heen- en terugreis moeten er nog meer landen doorkruist worden. De ervaring heeft geleerd dat die landen/kantons/bundesländer verschillende eisen stellen die ook nog eens snel kunnen wijzigen. Ook de hutten en andere onderkomens stellen hun eigen eisen aan bezoekers. We verwachten dat volledige vaccinatie tegen Corona daar een vast onderdeel van zal zijn.. In verschillende landen mag je ook een restaurant en sommige berghutten niet binnen zonder vaccinatiebewijs of actuele negatieve test.  Voor alle tochten is volledige vaccinatie - volgens de eisen die gelden in de landen van bestemming - daarom verplicht voor iedereen die inschrijft voor een tocht. Dat is de enige manier om organisatorische problemen te voorkomen als een groepslid plotseling niet mee (heen of terug) zou mogen en de enige manier om jezelf te beschermen tegen de mogelijk ernstige gevolgen van de ziekte. 

Inenting en zelftest voor skitoer

 

Bij diverse standplaatstochten vanuit het dal, kun zelf kiezen waar je wil slapen. Als je maximale bescherming wil, dan kies je een appartement met zelfverzorging. Dat wil zeggen dat je zelf moet koken en dat je verder niet met derden in één ruimte hoeft te verblijven. Je laadt thuis alle boodschappen in voor de hele week en ieder kookt één keer zijn favoriete recept. Een bijkomend voordeel van appartementen, is dat deze waarschijnlijk minder snel gesloten worden dan hotels en berghutten.

Annuleringsvoorwaarden bij lockdown

Als het vanwege Corona niet mogelijk is om een tocht volgens plan uit te voeren, zal de gids in eerste instantie een alternatieve bestemming organiseren, zodat je toch nog een leuke vakantie hebt. Indien er geen alternatieven mogelijk zijn, dan kan de gids de tocht annuleren. Kijk op de aparte pagina voor een uitgebreide uitleg over de financiële gevolgen.

Je mag nu inschrijvenl

Snel inschrijven heeft 3 grote voordelen:

  • Je hebt eerste keus: de huttencapaciteit is gehalveerd en afgelopen zomer waren gidsen en hutten snel uitverkocht toen de lockdown werd versoepeld.
  • Zodra de eerste aanmeldingen binnen zijn, wordt dit op de website getoond en dit moedigt anderen aan om ook te boeken. Toerskiërs zijn gewend achter elkaar aan te lopen.
  • Extra voorpret en voorbereidingstijd cadeau: Inschrijving voor een reis is de ideale stok achter de deur om je conditie weer eens wat te op te vijzelen of je toerski-uitrusting vast na te lopen. En wat is er- zeker nu- leuker dan een vooruitzicht op een toerskivakantie in de bergen?

Bij de keuze van je tocht is het verstandig om nog eens kritisch naar je eigen niveau te kijken. Veel mensen hebben enkele seizoenen moeten overslaan en het is daarom slim om jezelf als herintreder te klassificeren en net één treedje lager te mikken dan je voorheen van jezelf gewend was.

Aangepaste bagagelijst

Er zijn verschillende zaken aan de paklijst toegevoegd om Coronaproof op pad te gaan. Kijk ruim tevoren even wat dat voor jou betekent. In sommige hutten zijn bijvoorbeeld geen dekens meer beschikbaar en je wil de avond voor vertrek niet nog even een lichte slaapzak moeten regelen. Wellicht moeten we ook weer aan de mondkapjes voor alle skiliften. Op de tochtpagina vind je de link naar de website van de hutten. Tip: neem ook een papieren print van de INTERNATIONALE versie van de QR-code mee. Dan kun je in de bergen zonder stroom toch een hut, hotel of restaurant binnen.

Blijf alert en flexibel

Overheidsregels kunnen per direct veranderen. Controleer dus ook vlak voor vertrek nog een keer hoe de situatie op je bestemming en in doorreislanden zich ontwikkelt. Op deze speciale pagina vind je meer informatie per land. 

Deelname eisen

Hier zie je de betekenis van de verschillende cijfers in de tochtentabel. Maak snel je shortlist en stel alvast een trainingsschema voor jezelf op om je conditie op het gewenste niveau te hebben als de toer start.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.