Tochtentabel toerskiën en freeriden

Het toerski-programma voor 2022


Hier is hij weer, de beroemde tabel. Kijk welke aantrekkelijke mogelijkheden er zijn.

Thema 2022 blijft: Small bubbles, no troubles

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Na 2 jaar wachten lijkt het komend seizoen eindelijk weer mogelijk te worden om te gaan toeren. Een groot aantal mensen heeft aangegeven dat ze graag toch nog de toer willen doen waarvoor ze eerder hadden ingeschreven. Om die reden is het programma op hoofdlijnen gelijk gebleven, en vind je meer “maatwerktoeren” dan normaal omdat die tochten al vol zitten. Er zijn echter ook al verschillende tochten waarvoor bij voorbaat al diverse gegadigden zijn, maar die ook nog ruimte bieden voor extra inschrijvingen. Het is natuurlijk nog steeds Coronatijd. Daarom zijn er nog steeds verschillende toeren waarbij de bubble-grootte beperkt blijft. Omdat iedereen inmiddels wel ingeënt zal zijn, zijn de meest spartaanse opties uit het programma geschrapt. De echte liefhebber kan echter nog tijdens het kickoff weekend zijn hart ophalen aan een onbemande hut en/of iglo.

Kijk hier voor uitgebreide overzicht van de tochten met alle details. Dankzij technische aanpassingen kun je daar de actuele stand van het aantal inschrijvingen zien. Daar kun je ook doorklikken naar de tochtpagina van de tochten. Veel mensen vinden het handig om dat direct te kunnen zien. Daarom wordt het aantal inschrijvers niet in bovenstaande tabel getoond.

In het programma vind je natuurlijk weer tochten op alle niveaus. Ook bij verschillende standplaatstochten zijn er zeer ambitieuze toeren mogelijk. Er is zelfs een hoteltrektocht waarbij je iedere nacht in een ander dal slaapt. Verder zijn er enkele licht aangepaste klassiekers zoals de offpiste cursus, de freerideplusweek (2 dagen offpiste training, 4 dagen freeride) en een freerideweek in Gressonney. Voor de mensen die een korte trip willen, zijn er de driedaagse kickoff en twee vierdaagse tochten.

Inenting verplicht

Alle skitoeren zijn in één of meer buitenlanden en voor de heen- en terugreis moeten er nog meer landen doorkruist worden. De ervaring heeft geleerd dat die landen/kantons/bundesländer verschillende eisen stellen die ook nog eens snel kunnen wijzigen. Ook de hutten en andere onderkomens stellen hun eigen eisen aan bezoekers. We verwachten dat volledige vaccinatie tegen Corona daar een vast onderdeel van zal zijn, zeker als we tijdens najaar en winter weer nieuwe golven van besmettingen zullen zien. In verschillende landen mag je (stand oktober 2021) ook een restaurant en sommige berghutten niet binnen zonder vaccinatiebewijs of actuele negatieve test. In Zwitserland is een Coronapas (gültigem Covid-Zertifikat) al verplicht voor toegang tot berghutten. De gidsen in Frankrijk verwachten dat ook daar de “pass sanitaire” verplicht wordt voor de hutten. Daarvoor moeten zelfs mensen die een infectie hebben doorgemaakt nog ten minste 1 keer gevaccineerd worden. Oostenrijk heeft per 14 november zelfs een lockdown ingevoerd voor iedereen die niet gevaccineerd is. In de bergen is het ondoenlijk om een recent testbewijs te krijgen voor je een hut binnengaat of een grens oversteekt. In je eentje in een iglo bivakkeren is niet gezellig als de rest van de groep binnen zit te eten. Voor alle tochten is volledige vaccinatie daarom verplicht voor iedereen die inschrijft voor een tocht. Dat is de enige manier om organisatorische problemen te voorkomen als een groepslid plotseling niet mee (heen of terug) zou mogen en de enige manier om jezelf te beschermen tegen de mogelijk ernstige gevolgen van de ziekte. 

Inenting en zelftest voor skitoer

 

Kies zelf je beschermingsniveau

Ook met inenting kan het verstandig zijn om extra maatregelen te nemen om het risico nog verder in te perken. Bovenop de standaardmaatregelen die al gelden in hutten, zijn er extra aanpassingen gedaan om het contact met anderen te beperken. Je kunt daarbij kiezen uit 3 beschermingsniveaus om contact met derden te vermijden: 

  • tochten in een stil gebied, of met een start buiten het weekend
  • tochten waarbij je niet in een lager slaapt, maar in kamers
  • tochten vanuit een privé-onderkomen: appartement of iglo 

Bij diverse standplaatstochten vanuit het dal, kun zelf kiezen waar je wil slapen. Als je maximale bescherming wil, dan kies je een appartement met zelfverzorging. Dat wil zeggen dat je zelf moet koken en dat je verder niet met derden in één ruimte hoeft te verblijven. Je laadt thuis alle boodschappen in voor de hele week en ieder kookt één keer zijn favoriete recept. Een bijkomend voordeel van appartementen, is dat deze waarschijnlijk minder snel gesloten worden dan hotels en berghutten.

Annuleringsvoorwaarden bij lockdown

Als het vanwege Corona niet mogelijk is om een tocht volgens plan uit te voeren, zal de gids in eerste instantie een alternatieve bestemming organiseren, zodat je toch nog een leuke vakantie hebt. Indien er geen alternatieven mogelijk zijn, dan kan de gids de tocht annuleren. Kijk op de aparte pagina voor een uitgebreide uitleg over de financiële gevolgen.

Coördinator boekt onderdak in het dal

Alle dalaccommodatie moet gereserveerd en geboekt worden door de coördinator. Op die manier kun je als groep zelf kiezen welk luxeniveau je wil en je kiest ook zelf welk risico je wil nemen voor het geval er geannuleerd moet worden. Bij diverse boekingswebsites zoals Booking.com en Expedia.com kun je direct zien bij welke onderkomens je gratis kunt annuleren. In sommige gevallen moet je daarvoor een kleine meerprijs betalen. Je beslist zelf of je dat risico wil afdekken. Ook als je direct boekt bij een hotel of appartement zijn er vaak mogelijkheden om kosteloos te annuleren. Maak hierover dan duidelijke afspraken en zorg dat je de afspraken bevestigd krijgt in de mail. Als je het goed regelt, dan kun je zonder grote financiële risico’s nu toch al een mooie tocht plannen voor jezelf.

Snel inschrijven heeft veel voordelen

Laat je niet afschrikken door de onzekerheden van Corona. Snel inschrijven heeft 3 grote voordelen:

  • Je hebt eerste keus: de huttencapaciteit is gehalveerd en afgelopen zomer waren gidsen en hutten snel uitverkocht toen de lockdown werd versoepeld.
  • Zodra de eerste aanmeldingen binnen zijn, wordt dit op de website getoond en dit moedigt anderen aan om ook te boeken. Toerskiërs zijn gewend achter elkaar aan te lopen.
  • Extra voorpret en voorbereidingstijd cadeau: Inschrijving voor een reis is de ideale stok achter de deur om je conditie weer eens wat te op te vijzelen of je toerski-uitrusting vast na te lopen. En wat is er- zeker nu- leuker dan een vooruitzicht op een toerskivakantie in de bergen?

Aangepaste bagagelijst

Er zijn verschillende zaken aan de paklijst toegevoegd om Coronaproof op pad te gaan. Kijk ruim tevoren even wat dat voor jou betekent. In sommige hutten zijn bijvoorbeeld geen dekens meer beschikbaar en je wil de avond voor vertrek niet nog even een lichte slaapzak moeten regelen. Voor Oostenrijk is (stand september 2021) ook al bekend dat een FFP2-masker verplicht wordt voor alle skiliften. Op de tochtpagina vind je de link naar de website van de hutten. Tip: neem ook een papieren print van de INTERNATIONALE versie van de QR-code mee. Dan kun je in de bergen zonder stroom toch een hut, hotel of restaurant binnen.

Blijf alert en flexibel

Overheidsregels kunnen per direct veranderen. Controleer dus ook vlak voor vertrek nog een keer hoe de situatie op je bestemming en in doorreislanden zich ontwikkelt. Op deze speciale pagina vind je meer informatie per land. 

Deelname eisen

Hier zie je de betekenis van de verschillende cijfers in de tochtentabel. Maak snel je shortlist en stel alvast een trainingsschema voor jezelf op om je conditie op het gewenste niveau te hebben als de toer start.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.