Kleding voor toerskiërs en freeriders

Technische kleding zoals van gore tex en fleece is aan te bevelen onderweg. Met name het lagensysteem werkt goed, zodat je snel iets warms aan kan doen of bij hitte uit kan trekken:

  1. direct op de huid komt je thermo ondergoed
  2. daaroverheen een dun fleeceachtig shirt als isolatie
  3. een extra isolatievest van fleece, primaloft of dons
  4. een Goretex jas tegen wind en sneeuw als buitenste laag

Met toerskien kom je alles tegen van bittere koude met alle lagen aan tot bloedhitte en alleen je ondershirt nog aan met zonnepet. Afhankelijk van de inspanning en het weer trek je meer of minder lagen aan. Als je begin februari gaat toeren zal het vaak kouder zijn dan tijdens een Hemelvaartstrip, maar je moet altijd voorbereid zijn op lage temperaturen. Meestal voldoet een deel van de kleding die je in de zomer ook bij het klimmen gebruikt. Een warmer isolatievest is een goede aanvulling.

Voor de keuze van de broek zijn er verschillende mogelijkheden. Als je een beginnersweek doet kun je gewoon je normale skibroek gebruiken. Dan hoef je niet extra te investeren. Als je een aparte toerskibroek wil kopen, dan is het goed om ook bij buitenlandse websites te kijken. Het aanbod aan echte toerskibroeken is in Nederland beperkt, zeker als je een afwijkende maat nodig hebt. Een goede toerskibroek is te vergelijken met een dikke klimbroek. Het is fijn als er aan de boven- en onderkant van de broekspijp ventilatieritsen zitten. Dan heb je nog een beetje comfort als de zon op de gletsjer staat te bakken. Verder wil je ingebouwde gamaschen in de broek zodat je schoenen droog blijven (en je voeten warm). De binnen- en achterkant van het onderste deel van de broekspijp wordt versterkt met kevlar of een ander sterk materiaal. Dat voorkomt ernstige snijwonden, wanneer je een keer met de zijkant van een ski langs je been gaat.

Als je skibroek niet van Goretex is, dan is het handig om een dunne regenbroek mee te nemen, waarvan de zijkanten over de gehele lengte open kunnen. Je kunt de broek dan in een vliegende storm snel aantrekken, zonder dat je je ski's en schoenen uit hoeft te doen.

Zie voor meer informatie over alles wat je nodig hebt bijvoorbeeld:

Zie voor info over toerski broeken:

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.