Skip to main content

Sneeuw en lawinekunde

Freeriden en toerskiën is de laatste jaren steeds populairder geworden. Wie veilig wil freeriden en toerskiën moet net als bij de overige takken van de klim- en bergsport een aantal basale vaardigheden beheersen en kennis hebben van de winterse gevaren. Als je op pad gaat met een berggids dan zal hij zorgen voor een veilige tocht. Als je zelfstandig op pad wilt, of het gewoon leuk vindt om wat meer te weten over lawinerisico's dan kun je je thuis al voorbereiden. Er zijn een aantal mogelijkheden om snel nuttige informatie te verzamelen:

  • een toegankelijk geschreven boek over lawinekunde is: Lawinekunde, Stephan Harvey et.al., 2013, ISBN 978-3-7654-5779-1. (duitstalig) Dat boek is voor NKBV-leden ook te bestellen in de webshop van de NKBV.
  • een korte samenvatting van dit boek vind je in de flyer Achtung Lawinen van de Deutsche Alpen Verein (DAV): http://www.alpenverein.de/chameleon/public/8185d319-e8bb-9a95-e333-087ef897334d/Flyer-Achtung-Lawine_18476.pdf . Bij de NKBV kun je een Nederlandse versie hiervan krijgen. Als je die naast elkaar legt, heb je direct je cursus Duits op dit gebied afgerond. Deze folders zijn niet zelfstandig leesbaar.
  • de cd rom White Risk via http://www.whiterisk.org/ Deze cd-rom bevat een schat aan info over alles tav lawines.
  • de app van White Risk ligt gratis in de Appstore. Deze bevat zowel mooie visuele instructies, als toegang tot het Zwitserse lawinebericht
  • als je zelf een keer wilt oefenen met toerenplanning en het inschatten van gevaarlijke punten, dan kun je gebruik maken van een leermodule op internet. Dit is een realistische praktijkcase die toegankelijk is via: http://mc2alpin.at/tourenlehrpfad/ 
  • ook de Mammut App heeft veel info over gevaar en eenvoudig toegang tot de laatste lawineberichten. Zie www.mammut.ch of de app store.

Wil je meer weten of een (theorie) cursus doen hoe je het gevaar het beste inschat kijk dan eens bij:

  • www.wepowder.nl -> academy (makkelijke online cursus voor maar 49,95 euro)
  • www.Snowsafety.nl -> cursussen (ook theorie van twee dagen)
  • www.nkbv.nl (65 euro tweedaagse theoriecursus)

Lawinekunde leer je niet uit een boekje. Tijdens de beginnersweken wordt de eerste basiskennis bijgebracht. Als je het leuk vindt om meer te leren over lawinekunde, dan kun je tijdens de toerskiweken de gids vragen om regelmatig uitleg te geven. Vraag in elk geval aan het begin van de week gelijk aan de gids of je de eerste dag even kan oefenen nog met de pieps. Zo frist iedereen zijn kennis weer even op en ben je sneller, indien zich ondanks alles toch een lawineongeval zou voordoen.

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.