Skip to main content

Lawineredding

  • Pieps

    Pieps

  • Schneebrett anriss

    Schneebrett anriss

Komen er tochtgenoten in een lawine terecht dan is er maar een ding belangrijk; snelheid! Hoe eerder iemand je onder de sneeuw vandaan hebt hoe meer kans op overleven. Na 15 min is de kans bijna uitgesloten dat iemand nog levend onder de sneeuw vandaan komt. Gebeurt er iets kijk dan super goed wat er gebeurt en waar slachtoffers heen gaan / zich bevinden. Als een deel van het slachtoffer(s) zichtbaar is boven het sneeuwoppervlak dan heb je slachtoffers vaak zo gevonden en kan je hem/haar uitgraven. Maar helaas gaat het vaak anders en bevinden slachtoffers zich onder de sneeuw en moet je aan de gang met je lawinepieps en in nauw teamverband met een duidelijke commandostructuur. Je handelt in zo’n geval als volgt:

  1. Waarschuw direct de bergredding en geef de locatie (berg, dal, oriëntatie van de helling, hoogte) waar je je bevindt en de richting waarin je loopt (of de GPS-coördinaten zelf) door.
  2. Zet je telefoon uit om storing op je pieps te verhinderen.
  3. Grof-zoeken: je start met grof-zoeken en zet je lawinepieps in de zoekfunctie. De zoektocht begint waar het slachtoffer voor het laatst gezien is. Vanaf dit punt ga je zoeken naar een signaal van de slachtoffer(s). Zoek zigzaggend over de lawinekegel. Als de lawinepieps eenmaal het signaal gevonden heeft, is het belangrijk dit signaal te volgen. Bij moderne lawinepiepers is dit simpelweg het volgen van een pijl en cijfers, (bij ouderwetse analoge piepsen moet er op het volume van piepjes gezocht worden.)
  4. Fijn-zoeken; als je in de buurt van het slachtoffer komt zul je zien dat de afstand tot het slachtoffer eerst afneemt en daarna misschien weer toeneemt. In dat geval ben je al te ver en ga je terug. Het zoeken gaat nu in 'kruisvorm'. Zoek tot het sterkste signaal, ga hierna naar rechts en naar links afhankelijk waar je het sterkste signaal vind. Hierna ga je weer van achter naar voor en van links naar rechts totdat wederom het sterkste signaal gevonden wordt.
  5. Gevonden; als het slachtoffer met de pieps gelokaliseerd is, komt de sonde uit de tas. Zoek op gestructureerde wijze met de sonde totdat je het slachtoffer vindt. Als je het slachtoffer met de sonde geraakt hebt begin je met het scheppen. Om het slachtoffer zo snel mogelijk te bevrijden, laat je de sonde staan op de plek waar het slachtoffer ligt. Begin iets lager dan de sonde te graven, en graaf horizontaal naar het slachtoffer toe. Dat is de snelste manier, omdat je de sneeuw niet uit een kuil omhoog hoeft te scheppen.

In de deze manual van een Mammut pieps vind je de hele procedure in detail uitgelegd. Wil je virtueel de zoekprocedure alvast eens oefenen dan is dit een hele leuke oefening om de methodiek tussen de oren te krijgen: www.mammut.ch/barryvoxtraining
Ook bij de Duitse of Oostenrijkse bergredding/alpenvereniging vind je meer details over het zoeken van slachtoffers:

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.