Skip to main content

Zo bouw je een iglo

  • Start met een cirkel van blokken

    Start met een cirkel van blokken

  • Snij een helling door 3 blokken

    Snij een helling door 3 blokken

  • Stapel de blokken in een spiraal

    Stapel de blokken in een spiraal

  • Graaf een entreetunnel

    Graaf een entreetunnel

  • Bouw een klein afdak boven je entree

    Bouw een klein afdak boven je entree

  • Werk het plafond glad af om gedrup te voorkomen

    Werk het plafond glad af om gedrup te voorkomen

  • Slaapzak uitrollen en klaar

    Slaapzak uitrollen en klaar

Als je wat extra avontuur wil, dan is een bivak in een iglo een prima optie. Een iglo kan een redelijk comfortabel onderkomen zijn waar je beter in slaapt dan in een tent. Het sneeuwdak isoleert en klappert niet in de wind. Het is daarom warmer en je hebt minder herrie. Je kunt de iglo zo groot maken dat je rechtop kunt zitten en met een kuil in het midden, kunnen de voeten gewoon omlaag. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken als je een keer een mok tomatensoep morst. Die schep je met de sneeuwschep zo naar buiten. In dit artikel lees je hoe je een mooie iglo bouwt voor een gepland bivak.

Zoek allereerst een veilige plek, waar je geen gevaar hebt van steenslag, lawines, gletsjerspleten, afgronden of passerende sneeuwschuivers. Neem liefst een plek met een dikke laag stevige sneeuw. Met je sonde kun je snel voelen of de sneeuw goed en dik genoeg is om er blokken van te steken. Ga daarna als volgt te werk:

  1. steek een pickel of schep in de sneeuw om het midden van de iglo te markeren. Met een prussiktouwtje trek je er een cirkel omheen met een straal van ongeveer 1,25 - 1,5 meter of groter als je met een flinke groep bent.
  2. steek een voorraad blokken met een dikte van ongeveer 20 cm. De hoogte wordt bepaald door de lengte van het blad van je schep of de lengte van je sneeuwzaag. De lengte wordt bepaald door de sterkte van de blokken. Ze moeten heel blijven als je ze optilt en verplaatst. De blokken mogen al een schuin kantje hebben zodat ze goed op elkaar kunnen aansluiten.
  3. verdeel de taken: 1 persoon gaat in de cirkel staan en bouwt de blokken op. Eén of meer anderen voeren de blokken aan.
  4. zet de eerste laag met blokken op de cirkel. Laat de blokken goed op elkaar aansluiten en meteen al licht naar binnen neigen.
  5. snij, met de schep of de sneeuwzaag, een oplopende helling door 3 blokken. Dit wordt de overgang van laag 1 naar laag 2.
  6. ga verder met het stapelen van de blokken, zodat je in een spiraalvorm steeds verder omhoog werkt. De blokken moeten telkens iets verder naar binnen hellen. Elk blok leunt op het vorige blok dat ernaast staat. Met zaag of schep pas je de vorm van het blok daarop aan. Als de sneeuw plakt kun je daarmee grotere gaten opvullen. Het is niet erg als nog er kleine spleten open blijven. Die schep je later dicht.
  7. als je een perfect bolvormige koepel wil, dan kun je het touwtje in het midden van de cirkel laten zitten en meten hoever elk blok naar binnen moet hellen. Meestal krijgt de koepel echter een soort paraboolvorm (voor de wiskundigen: een omgekeerde cosinus hyperbolicus). Van de Sagrada Familia van Gaudi hebben we geleerd dat dat de sterkste vorm is.
  8. het laatste blok komt in het gat midden boven. Daarna steek je een klein poortje van ongeveer 50 cm hoog uit op de plek waar de ingang moet komen. Het liefst doe je dit aan de kant die dwars op de wind staat. Als de iglo op een helling staat, kies dan de laagste kant. Graaf een sleuf tot in de iglo om er gemakkelijk door naar binnen te komen.
  9. met enkele blokken maak je nog een afdak boven de entreetunnel.
  10. schep nog een flinke hoeveelheid losse sneeuw op de iglo om alle gaten te dichten.
  11. de binnenkant van de iglo kun je het beste glad afsteken met je schep, zodat er geen punten zijn waar condenswater naar beneden druipt.
  12. steek met je pickelsteel enkele ventilatiegaten in het dak tegenover de ingang. Zeker als je gaat koken in de iglo moet je zorgen voor voldoende verse zuurstof. In maart 2020 zijn er nog 2 Nederlanders omgekomen in hun tentje in het Pitztal, naar verluid door vergiftiging met de verbrandingsgassen van hun kooktoestel…
  13. als je meer hoogte in de iglo wil, dan kun je de bodem eventueel iets uitgraven. Zorg er wel voor dat koude lucht en CO2 omlaag kunnen blijven stromen naar de ingang. Graaf niet binnen de cirkel voordat het dak dicht is, want dan kun je niet meer goed bij de bovenste blokken.

Tips

  1. zorg dat je droog blijft. Kleed je niet te warm aan tijdens het graven en sjouwen zodat je niet gaat zweten. Draag waterdichte kleding en veeg losse sneeuw van je kleren voordat de sneeuw smelt.
  2. leg NIETS los in de sneeuw, want je raakt alles kwijt in de sneeuw en vindt het nooit meer terug. Stop alles in je rugzak.
  3. markeer de plek van de iglo op je GPS. Tijdens een sneeuwbui of in het donker vind je je witte onderkomen anders niet meer terug. Enkele fysieke markeringen in de buurt kunnen ook een goed idee zijn als je een dagtochtje gaat maken vanuit je iglo.

Benodigde materialen

Je kunt een iglo bouwen met de materialen die je altijd al bij je hebt tijdens een toerskitocht:

  1. sneeuwschep
  2. sonde
  3. prussiktouwtje
  4. eventueel een pickel
  5. erg handig is een (sneeuw-)zaag of een groot mes om de blokken precies op maat te maken tijdens het bouwen, maar dat kan ook met je sneeuwschep of pickel
  6. waterdichte kleding
Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.