Skip to main content

7 tips voor een geslaagde toerskiweek

Je kent dat knagende gevoel wel: je hebt je oog laten vallen op een mooie maar ietwat uitdagende toerskitocht maar je twijfelt of het niet te hoog gegrepen is. Begrijpelijk, want niets is vervelender dan dat je er op de eerste dag achter komt dat je niet mee kunt komen met je groep. 

Dat is voor jezelf vervelend maar ook voor de groep. Helemaal als daardoor de het programma voor de week aangepast moet worden. Bovendien gaat het ook over de veiligheid van jou en je groep als het je bijvoorbeeld niet lukt om op een gletsjer in het spoor van de gids te skiën.

Andersom is het natuurlijk ook vervelend. Je hebt je verheugd op een mooie toer en er zitten twee tochtgenoten bij die niet goed mee kunnen komen. De een blijft bij het stijgen ver achter en de ander raakt bij vrijwel iedere kick-turn met zichzelf in de knoop. Als dit teveel tijdsverlies oplevert of bepaalde passages blijken te lastig, dan komt de veiligheid van de groep in gevaar en zal de gids het programma indien mogelijk aanpassen op de zwakste schakel in de groep of die deelnemer naar huis sturen. Een situatie waarin je liever niet terecht wil komen. 

Helemaal uitsluiten dat je in een van de voorgaande situaties belandt is misschien niet mogelijk maar je kunt met de volgende tips de kans op een mooie toerskiweek waar je met plezier op terug kijkt aanzienlijk vergroten. 

Tip 1 - Check wat er gevraagd wordt

Lees goed wat er bij ‘Karakter van de tocht’ staat. Hier geven we aan welke vaardigheden je moet beheersen. Als voorbeeld hier de middelzware tocht Venediger + Glockner die in het programma van 2025 staat:

  • Conditie             : 3 (6 tot 9 uur lopen per dag met rugzak van 10kg, tot 1.500 hoogtemeters per dag)
  • Ski techniek       : 3 (gecontroleerd en vlot met volle rugzak in alle soorten sneeuw kunnen skiën, ook op steile hellingen)
  • Alpine ervaring  : 3 (klimervaring met pickel en stijgijzers)
  • Toer ervaring     : 3 (lichte toerskitocht gedaan)

Wat die eisen inhouden kun je op de website vinden via Programma > Deelname-eisen. Hieronder de deelname-eisen plus toelichting in compacte vorm zoals deze ook onder de Tochtentabel staat.

Tip 2 – Kijk jezelf recht in de ogen

Lees de eisen van de gekozen tocht goed door en stel jezelf de vraag of je daar volmondig ja op kan antwoorden en wees eerlijk naar jezelf: 

  • Hoe vaak heb ik met een rugzak van 10 kg 6 tot 9 uur gelopen en 1.500 hoogtemeters op een dag gemaakt en wanneer was dat voor het laatst?
  • Hoeveel uur sport ik structureel per week om mijn conditie op peil te houden?
  • Heb ik klimervaring en beheers ik de looptechnieken voor stijgijzers op steile ijzige hellingen? 
  • Kan ik gecontroleerd met volle rugzak op steile hellingen skiën?
  • Weet ik hoe ik mijn pickel moet hanteren als ik in een touwgroep loop?
  • Enz. 

Redeneer daarbij niet teveel vanuit tochten die je in het verleden hebt gemaakt. Heb je de laatste jaren geen tochten gemaakt of minder structureel aan je conditie gewerkt, realiseer je dan dat je conditie en vaardigheden waarschijnlijk niet meer op het oude niveau zijn. Zet dan je ego opzij en schrijf je in voor een lichtere tocht. Daar doe je jezelf en je tochtgenoten een enorm plezier mee. 

Twijfel je of je aan de eisen van een tocht voldoet bespreek dat met een van de mensen van toerskien.org. Zij kunnen je adviseren.

Tip 3 – Organiseer een preuni

Ben je nog niet eerder met de groep in deze samenstelling op pas geweest dan is een preuni een must! De coordinator van een tocht zal in de regel het initiatief nemen en zo niet spreek de coordinator daar dan op aan. Het beste is een fysieke ontmoeting maar als dat niet haalbaar is plan dan in ieder geval een on-line ontmoeting.

Tip 4 – Wees open en eerlijk

Natuurlijk is een preuni een gezellige kennismaking met je tochtgenoten en hoort het bij de voorpret van een mooie skitoer. Maar het is zeker ook het moment om elkaars kunnen en verwachtingen van de tocht te bespreken. Neem de eisen die gelden voor de tocht door en vertel elkaar waarom jij denkt dat je daaraan voldoet. Wees open en eerlijk, beter vooraf discussie dan onderweg erachter komen dat jij of een van je tochtgenoten niet mee kan komen.

Tip 5 - Check je materiaal

Een vel dat niet plakt, harschijzers die niet passen of kanten die niet scherp genoeg zijn kunnen voor veel vertraging en frustratie zorgen. Sterker nog; met een kapotte binding of een harschijzer dat niet past op je nieuwe ski kun je simpelweg niet op pad. Al deze missers kun je voorkomen door thuis goed je materiaal na te lopen. Plakken je vellen nog, zijn je kanten scherp, zijn de stijgijzers afgesteld op jouw skischoenen? Zeker als het alweer een tijd geleden is dat je een tocht gemaakt hebt, kun je er niet vanuit gaan dat alles nog wel werkt en past. 

Tip 6 – Plan tijd voor acclimatisatie.

Plan minimaal een paar acclimatisatiedagen voorafgaand aan je tocht. Je kunt dan hoogte-acclimatisatie combineren met inskiën. Ga je tochten op grotere hoogte maken (> 2.500m) zorg dan dat je tijdens de acclimatisatiedagen boven de 2.000 meter slaapt. Tijdens de acclimatisatiedagen kun je meteen je toerskimateriaal in de praktijk testen, mocht er iets mee zijn zijn dan heb je nog tijd om wat te regelen. En last but not least: een paar dagen acclimatisatie zorgt ervoor dat je met meer rust aan je tocht begint.  

Tip 7 – Vraag feedback

Vraag tijdens iedere tochtenweek feedback over jouw vaardigheden aan de gids: Waar zitten jouw verbeterpunten? Welk tochtenniveau vindt de gids passend voor jou? Daarmee heb je meteen een goed uitgangspunt om volgend seizoen een tocht te kiezen die past bij jou kunnen. En dat is de basis voor een fijne tocht waar je later met plezier op kunt terug kijken.

Tenslotte

Heb je voorafgaand aan de tocht gerede twijfels of iedereen binnen je groep wel aan de niveau-eisen van de gekozen tocht voldoet, maak dit dan bespreekbaar. Eventueel kun je contact opnemen met toerskien.org voor advies. Heb je een slechte ervaring tijdens je tocht opgedaan, laat de gids en ons dit na afloop weten.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.