Skip to main content
Veldonderzoek nodig om lawinegevaar te schatten

Zo wordt het lawinebericht gemaakt

Dit is je kans. Het gerenommeerde Zwitserse Lawineinstituut (SLF) geeft een uniek kijkje in de keuken. Via Youtube leggen de lawineonderzoekers uit hoe zij te werk gaan bij het opstellen van het lawinebericht. Op woensdag 18 januari 2023 om 19.00 uur zenden ze live uit en kun je in een interactieve sessie bovendien alle vragen stellen die je altijd al kwijt wilde.

Het SLF is bekend van de lawineberichten die zij tijdens het sneeuwseizoen 2 keer per dag samenstellen. Daarnaast kennen veel toerskiers het boek van Stephan Harvey en zijn collega’s over lawinekunde. Daar is onlangs overigens een nieuwe versie van verschenen. Ook de app Whiterisk werd ontwikkeld door het SLF en is een handige manier om met weinig dataverkeer het actuele lawinebericht op je mobiel te krijgen. Het SLF doet daarnaast ook veel fundamenteel wetenschappelijk onderzoek om beter inzicht te krijgen in sneeuw, lawines en het ekosysteem in de bergen.

Je kunt de uitzending volgen op https://www.youtube.com/watch?v=CXVzK4Cc1B4 Je kunt waarschijnlijk ook achteraf kijken, maar dan kun je zelf geen vragen stellen in de chat. Tip: zet de ondertiteling aan, want het Zwitserse Duits, dat blijft toch altijd even wennen. Als de ondertiteling “Muziek” aangeeft, dan snapt Youtube het ook niet meer.

Bron: SLF

Bron foto: toerskien.org kickoff weekend - Veldonderzoek nog steeds nodig voor het schatten van lawinegevaar.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.