Skip to main content

Controleer je reddingsdeken

Toerskiers moeten hun reddingsdeken af en toe controleren. De coating van de reddingsdeken wordt aangetast door vocht en slijtage op de vouwen. Als het plastic transparant wordt, is het tijd voor een nieuwe.

Tijdens je toerskitocht moet je altijd een reddingsdeken meenemen. In geval van een ongeval of ongepland oponthoud, kun je die om je heen slaan. De reddingsdeken reflecteert warmte en verkleint de afkoeling door de wind. Lekker warm wordt het er niet mee, maar een goede reddingsdeken kan wel het verschil maken tussen ernstige onderkoeling en enkele oncomfortabele uren.

Reddingsdekens hebben helaas niet het eeuwige leven. Meestal bestaan ze uit een zeer dun vel plastic, waar een microscopisch dun laagje aluminium opgedampt is. Het glimmende aluminium zorgt voor de reflectie van warmte. Na verloop van tijd blijkt echter dat het aluminium corrodeert onder invloed van vocht. Het aluminium verdwijnt en reflecteert geen warmte meer.

Het is daarom verstandig om af en toe je reddingsdeken tegen het licht te houden. Het verval slaat altijd het eerste toe bij de buitenste laagjes. Je hoeft hem dus niet helemaal uit te vouwen, en dat is maar goed ook, want opvouwen tot een klein pakketje lukt niet meer. Als je op veel plaatsen gewoon door het materiaal heen kunt kijken, dan wordt het tijd voor een nieuwe. Die koop je voor enkele euro’s dus daarvoor hoef je het niet te laten.

Om de levensduur te verlengen, kun je je reddingsdeken luchtdicht verpakken. Een stevige plastic zak die je dichtlast met een sealapparaat voor diepvrieszakken, is een prima manier om het vocht weg te houden.

En wat doe je met die oude reddingsdeken? Ga voor de wetenschap een keer op een koude nacht in de tuin zitten met dat ding om je heen en kijk hoe warm je blijft. Hieronder kun je die ervaring delen met de rest van de community.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.