Skip to main content
PDG 2018

Skimo een serieuze wedstrijdsport

Toerskien is niet alleen mooie tochten maken zoal de meesten van ons dat kennen. In de Alpenlanden is ski mountaineering of skimo een serieuze wedstrijdsport. Op de website van de International Ski Mountaineering Federation (ISMF) vind je dan ook een een uitgebreide wedstrijdkalender.

Een wedstrijd omvat naast het omhoog vellen en skien ook alpine elementen waarbij je met ski’s op de rugzak en afhankelijk van de omstandigheden met stijgijzers en pickel langs touwen een steile graatovergang moet kunnen bedwingen en dat alles in een een zo hoog mogelijk tempo.

Uitrusting voorgeschreven 

Het materiaal dat je bij je moet hebben en de eisen waaraan dat moet voldoen is nauwkeurig omschreven door de ISMF, dit om te voorkomen dat in de jacht om zo licht mogelijk te zijn er te grote risico’s worden genomen. Zo is er ook een minimum gewicht voorgeschreven voor ski’s en bindingen en moeten de vellen minimaal 40% van het ski oppervlak bedekken Hier vind je de complete lijst

Skischoenen van 500 gram

Het wedstrijdmateriaal is duidelijk van een andere orde dan wat we van het gewone toerskiën gewend zijn. Om een idee te geven: een wedstrijdschoen als de Dynafit DNA boot is vrijwel geheel van carbon en weegt 510 gram, slechts 10 gram meer dan het minimaal voorgeschreven gewicht en kost € 1.700. De bijbehorende DNA ski weegt 700 gram en verwacht daar dan geen al te stijve ski voor.

Hardlopend je vellen van je ski’s halen 

Naast een uitstekende conditie vraagt skimo ook behendigheid. Zo moet je onder het (hard)lopen je vellen van je ski’s afhalen en aanbrengen. Omdat je tijdens de wedstrijd regelmatig moet wisselen van materiaal: stijgen, afdalen, ski’s op de rug, enz., kun je met behendigheid weer wat tijdwinst pakken.

Elfstedentocht van het skimo

De Patrouille des Glaciers (PDG) is de Elfstedentocht onder de toerskiwedstrijden. Deze door het zwitserse leger georganiseerde en van oorsprong militaire wedstrijd wordt eens per twee jaar eind april gehouden. De PDG start 's ochtend vroeg in het centrum van Zermatt. Langs Matterhorn en de Cabane de Bertol  gaat het dan via Arolla naar de finish in Verbier. Er worden in groepjes van drie deelnemers (patrouilles) in totaal 53 km en circa 4000 hoogtemeters afgelegd door hoog alpine terrein.

Het record staat bij de heren op naam van de Italiaan Michele Boscacci, die in 2018 de route in slechts vijf-en-een-half uur (5:35’27) wist te volbrengen. Bij de dames is het record in hetzelfde jaar gevestigd door de Française Axelle Mollaret in ruim zeven uur (7:15'35) wat geweldige prestaties zijn. Ook onze schaatskampioein

Ook oud olympisch kampieon Erben Wennemars heeft in 2018 met de PDG mee gedaan maar werd uit de wedstrijd gehaald omdat hij niet snel genoeg was. Lees hier het nieuwsitem van RTV Oost

NK Toerskien

De NKBV organiseert jaarlijks het NK toerskien. Derk Prinsen en Lonneke Yo, beide ook actief binnen toerskien.org hebben in 2015 respectievelijk een eerste en tweede plaats behaald. Lees er hier meer over.

Sfeer impressies

Enthousiast geworden? Dan hebben we nog wat inspirerende beelden voor je geselecteerd:

Promotiefilm Patrouille des Glaciers 2020

Foto's Patrouille des Glaciers 2018

Lagorai Cima d'Asta videoclip 2018

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.