Skip to main content

KNMI onderzoekt toekomst alpensneeuw

Afgelopen november is er meteen al een flink pak sneeuw gevallen in de Alpen. Een mooi begin van het seizoen maar door de hoge temperaturen zorgde dit voor behoorlijk wat overlast in de vorm van natte sneeuw lawines, regen en modderstromen in de lager gelegen gebieden. Door de klimaatverandering krijgen we te maken met hogere temperaturen die voor meer zware plaksneeuw zorgt.

Het KNMI heeft op basis van bestaande weermodellen in de toekomst proberen te kijken door de temperatuurstijging bij deze modellen  als het ware op te tellen. Lager in de bergen zal daardoor natuurlijk minder sneeuw en meer regen vallen. Opvallend genoeg geven de modellen aan dat hoog in de bergen de sneeuwval gelijk blijft of zelfs wat toe zal nemen.

Het experiment bestaat uit twee simulaties. In de eerste simulatie werd naar het klimaat van het afgelopen decennium (2009-2018) gekeken en in de tweede simulatie werd naar dezelfde periode gekeken maar met een klimaatverandering van + 1,5 graad erbij op geteld. Zo kun je zien wat het effect is op het historische klimaat van deze verandering.

Wil je meer weten? Lees dan de deze nieuwsberichten voorzien van mooie graphics op de website van het KNMI

De toekomst van de alpensneeuw - Maurits Kooreman

Snowvember in de Alpen - Hylke de Vries

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.