Skip to main content

Navigeren op GPS, horloge of smartphone?

De ontwikkelingen op GPS gebied gaan snel. De klassieke GPS-apparaten hebben een steeds langere batterijduur, betere schermen met hogere resolutie en ondersteunen naast GPS ook Glonass en Galileo.

Naast de klassieke GPS apparaten zijn er tegenwoordig alternatieven in de vorm van GPS-horloges en outdoor smartphones, een robuuste uitvoering van de bekende android smartphone. Smartphones, ook de gewone uitvoeringen zijn indien voorzien van de juiste navigatie apps zoals Swisstopo (Zwitserland) en iPhiGénie (Frankrijk) een steeds interessanter alternatief aan het worden. De nieuwe generatie GPS-chips springen een stuk zuiniger om met je batterijen. Neem je dan ook nog een powerbank mee in je rugzak (wel weer gewicht natuurlijk) dan kun je de batterijduur ook nog eens flink verlengen. De mechanische kwetsbaarheid en beperkingen van touch bediening blijven voor outdoor gebruik wel een minpunt. 

GPS test Alpin 2019-03

Ben je je aan het orienteren op een GPS, dan vind je in het maart nummer van het Duitse  tijdschrift Alpin een interessant verslag van een GPS praktijktest waarbij de drie genoemde GPS alternatieven zijn getest. De beoordeelde apparaten zijn:

  1. CompeGPS – TwoNav Trail
  2. Falk - Tiger Geo
  3. Garmin  - GPSmap 66st
  4. Garmin - Oregon 700
  5. Satmap - Active 20
  6. Tahuna - Teasi One 4
  7. Garmin - Fenix 5 plus (horloge)
  8. Casio – Pro Track Smart WSD-F30 (horloge)
  9. Ruggear – RG 650 (outdoor smartphone)
  10. Bullet - Landrover Explore (outdoor smartphone)

De beide geteste Android outdoor smartphones van respectievelijk Bullit en Ruggear zijn robuuste voor outdoor gebruik geschikte smartphone uitvoeringen die tegen een stootje kunnen. Nadeel is dat ze wel een stuk groter en zwaarder zijn dan normale smartphones. Zowel de klassieke GPS-apparaten als de GPS-horloges kunnen via bluetooth gekoppeld worden aan je smartpone. Ondanks de opkomst van outdoor smart phones en GPS horloges kwam de GPSmap 66st van Garmin, een klassieker onder de GPS apparaten toch als beste uit deze test. Dit vooral vanwege zijn robuustheid, goede bedienbaarheid ook met handschoenen en lange batterijduur: tot meer dan 26 uur met een set Litium AA-batterijen.

Zaken om op te letten bij aanschaf zijn:

  • Beeldschermgrootte, een groter beeldscherm vergemakkelijkt het aflezen
  • Goed digitaal kaartmateriaal vergemakkelijkt de oriëntatie maar is prijzig en moet meestal apart per deelgebied aangeschaft worden
  • Batterijen of accu: standaard batterijen verdienen de voorkeur omdat ze overal te verkrijgen zijn.
  • Afdichting: bij sommige apparaten bleken de rubber afdichtingen van onder andere de USB aansluiting kwetsbaar.

De volledige test kun je nalezen in het maart nummer van Alpin. Op de website van Alpin staat een samenvatting, zie: http://www.alpin.de/tests-produkte/29593/artikel_test_das_sind_die_besten_gps-geraete_2019.html

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.