Skip to main content
Zoek een steile helling in de buurt om snel hoogtemeters te trainen

Trainen voor een toerskitocht: in de Nederlandse bergen

Zoek een steile helling in de buurt om snel hoogtemeters te trainen

De beste training voor een bergtocht gaat natuurlijk bergop. In dit artikel lees je hoe je dat in het vlakke Nederland kunt doen. Sinds kort hebben we weer een nieuwe berg die in Nederland kan worden beklommen: in Drenthe werd onlangs de Col du VAM officieel geopend. Met 56 meter hoogte weer een fijne verrijking van ons vlakke land en meteen de hoogste berg van Drenthe. Deze voormalige afvalstort kan met de fiets, mountainbike en te voet worden bedwongen en heeft lekker steile stukken (tot 15%) om de bovenbenen eens goed te laten werken. Op de top staat een heus bord voor een topselfie.

Iemand die in Zuid Limburg woont heeft natuurlijk een ruime keuze aan heuvels in de buurt. Als je goed om je heen kijkt, dan blijken ook in de vlakkere delen van Nederland interessante trainingsrondjes gemaakt te kunnen worden. Langs de gehele kust vinden we duinen die misschien niet vreselijk hoog zijn, maar wel een aanzienlijk hoogteverschil over korte afstand opleveren. Voor de training is dat belangrijker dan de absolute hoogte. Een trap bij een duinovergang kan daarom een prima trainingslocatie zijn. Ter vergelijking: het hoogste punt van Gelderland (Signaal Imbosch met 110 meter boven NAP) heeft een tamelijk vlakke top. Als je in die buurt wil klimmen, kun je beter de hellingen van de naastgelegen Zijpenberg (80 meter hoogteverschil) en de Posbank kiezen. Toppers aan de kust zijn de Schoorlse duinen waar je 50 meter hoogteverschil scoort op de Uilenduin (Noord-Holland, stafkaart), de duinen bij Den Haag, die tot ongeveer 35 meter hoogte reiken, en Groot Valkenisse bij Zoutelande (Zeeland, +52m, stafkaart) In het centrale deel van Nederland hebben we de restanten van de morenen die door de gletsjers uit de ijstijden zijn achtergelaten. De Utrechtse heuvelrug en de Veluwe zijn daarom prachtige speeltuinen voor alle buitensporters. Ook de Holterberg is een oude stuwwal uit de ijstijd. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn mooie mountainbikeroutes aangelegd. Bij de lokale fietsenwinkels kun je voor een luttel bedrag een sticker kopen die een jaar lang toegang geeft tot alle routes. De Amerongse berg (69 meter boven NAP) is ook voor joggers een leuke training. Langs verschillende kanten kun je omhoog rennen. Een asfaltrondje langs de Bergweg geeft voor de racefiets volop mogelijkheden om hoogtemeters te stapelen. In Gelderland hebben de Rijn en IJssel een steile kant uitgeslepen in de stuwwal. Aan de noordkant van de Rijn en de westkant van de IJssel, zijn daardoor interessante klimmetjes te vinden. Wie in Rhenen woont hoeft de stad niet eens uit en kan direct vanaf de Nederrijn naar de Thijmse Berg lopen. Op de naastgelegen Grebbeberg vind je diverse klimmetjes voor de fiets en een lange trap waarmee je ongeveer 35 hoogtemeters pakt (stafkaart).

Stafkaart: alle mogelijkheden bij jou in de buurt

De topografische dienst heeft alle stafkaarten van Nederland op Internet beschikbaar gemaakt. Een nieuwe release van november 2018 geeft een actueel overzicht van jouw buurt. Daarop kun je de mogelijkheden bij jou in de buurt verkennen. Ga naar https://www.pdok.nl/viewer/. Zoom in op jouw regio en kies in het selectievenster links, de juiste dataset: Overige kaarten/ Basisregistratie Topografie (BRT)/TOP25raster. (Als je niet ver genoeg inzoomt op een regio, dan is die optie grijs en kan nog niet geselecteerd worden.) Je krijgt nu een stafkaart met hoogtelijnen met een resolutie van 2,5 meter (dunne lijnen) of 5 meter (dikke lijnen). Je kunt ook een grafisch bestand downloaden in TIFF-format. Daarvoor ga je naar de overzichtspagina en je selecteert op de kaart van Nederland het gewenste kaartdeel. Onder de kaart klik je op download en je krijgt een zipp-bestand met de kaart. Dat heeft een omvang van ongeveer 20 MB, dus het duurt even om dat binnen te halen.

Kijk waar in jouw buurt de hoogtelijnen dicht bij elkaar liggen en kies je volgende trainingsplek.  Leef je uit en voeg hieronder jouw tips voor een goede trainingslocatie toe. Vergeet niet in te schrijven voor die toerskitocht, want al kun je in Nederland ook hoogtemeters maken, het uitzicht vanaf de Col du VAM haalt het niet bij een mooie Alpentop.

Wat zijn jouw favoriete trainingslocaties?

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.