Skip to main content

Toerskien, is dat iets voor mij?

Ben je graag in de bergen, schrik je niet terug van wat conditionele uitdaging en spreekt de winterse bergwereld je aan? Dan is toerskien vast iets voor jou. Want zeg nou zelf: wat is mooier dan na een inspannende klim door de ongerepte sneeuw naar beneden te suizen. Het is de kers op de taart van je toerskitocht. 

Is toerskien moeilijk?

Om te beginnen kun je toerskien op alle niveaus: van lichte dagtochten over glooiende hellingen tot zware alpine ondernemingen naar uitdagende toppen. Verder moet je je een aantal basisvaardigheden eigen maken: het lopen op ski’s, basis skitechniek om in verschillende soorten sneeuw gecontroleerd af te kunnen dalen en last but not least moet je om kunnen gaan met je veiligheidsuitrusting: pieps, sonde en schep. Dat zijn zaken die allemaal in onze beginnersweken behandeld worden. 

Ik heb bergsportervaring maar kan niet skien

Bergsportervaring is een goed uitgangspunt. Als je daar een basis skitechniek aan toe kunt voegen  ben je er helemaal klaar voor. Een effectieve en snelle manier om de benodigde skitechniek op te bouwen is door in Nederland les te nemen op een rollenbaan. Neem daarnaast (weer) skiles tijdens je wintersportvakantie en probeer veel meters te maken. Is je skitechniek op basis niveau, schrijf je dan in voor een van onze beginnersweken. 

Ik kan skiën maar heb geen bergsportervaring

Voor skiers die de basis skitechniek al beheersen is de overstap naar het toerskien gemakkelijker te maken dan voor bergsporters zonder ski-ervaring mits je een behoorlijke basis conditie hebt. Lijkt het maken van tochten door de bergen je leuk en heb je misschien al eens bergwandeltocht gemaakt, dan ben je klaar om je in te schrijven voor een beginnersweek

Wat houdt een basis skitechiek in?

Een basis skitechniek hebben is niet gelijk aan hard een zwarte piste af kunnen skien.  Controle is hier het sleutelwoord.  Je hebt controle als je rustig met mooi afgemaakte bochten een zwarte piste af kunt skiën bij verschillende sneeuwcondities. Dus niet alleen als er een verse laag poeder ligt maar ook door ijzig terrein of door zware natte sneeuw. Controle is dus veel belangrijker dan heel snel of technisch perfect.

Wanneer kan ik beginnen?

Beschik je samengevat over een basis skitechniek, een behoorlijke conditie en je ziet er niet tegenop om 4..6 uur met een (dag)rugzak onderweg te zijn en daarbij de nodige hoogtemeters te maken, dan staat je niets je in de weg om je in te schrijven voor een van onze beginnersweken. Tijdens deze weken leer je alle basisvaardigheden en maak je meteen al mooie dagtochten.

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.