Skip to main content

Karl neemt het stokje van Kilian over

Kilian Scheiber (links) en Karl Dung (rechts)

Berggids Kilian Scheiber (links op de foto) heeft na vele jaren onze rots in de branding voor alle toeren in Oostenrijk te zijn geweest, het stokje over gedragen aan de volgende generatie. Karl Dung (rechts op de foto) verzorgt met ingang van dit seizoen alle toeren die voorheen door Kilian verzorgd werden.

Voor de organisatie van de tochten wordt intensief samengewerkt met verschillende gidsenbureaus in de Alpen. Kilian heeft vele jaren de gidsen voor de tochten in Tirol voor toerskicommissie en toerskien.org georganiseerd. De samenwerking startte in 1972 toen de vader van Kilian een rondtocht van maar liefst 2 weken door de Ötztaler Alpen leidde voor de toerskicommissie. Daar kwamen later ook tochten in de rest van Tirol, Vorarlberg, Zwitserland en beginnerscursussen bij. Na de eeuwwisseling nam Kilian het organisatiewerk van zijn vader over.

Alvorens een tocht in het programma wordt op genomen, wordt er intensief met het gidsenbureau overlegd over niveau van de tocht, opbouw van de zwaarte van de tocht gedurende de week, risico’s, ontwikkeling van de gletsjerstanden, openingstijden van hutten en andere zaken die bepalend zijn voor een veilige en geslaagde toerskiweek. Door de klimaatverandering zijn er voortdurend aanpassingen in de tochten noodzakelijk. Voor de tochten moeten vervolgens ook gidsen en hutten gereserveerd worden. Dat levert een flinke hoeveelheid werk op voor de gidsenbureaus.

Kilian heeft voor zichzelf besloten dat hij zich liever concentreert op het leiden van tochten in de bergen in de buurt van zijn huis in Vent, dan op het organiseren van tochten in allerlei delen van Oostenrijk en Zuid-Tirol. Wij kijken terug op een zeer plezierige samenwerking en respecteren zijn keuze. Er is tenslotte niets mooiers dan zelf op pad te zijn in de bergen. Wij zijn Kilian zeer dankbaar voor de samenwerking en gaan bij onze volgende tocht vanuit Vent graag weer met hem op pad. Op www.blog.tirol is een mooi portret van Kilian te vinden waaruit zijn liefde voor de lokale bergen duidelijk blijkt: Bergführer im Porträt – Kilian Scheiber und die Wildspitze, geschreven door Michael Gams.

Karl Dung zal dit seizoen alle tochten in Oostenrijk organiseren. Karl is opgeleid als berg- en skigids. Hij heeft als gids in de afgelopen jaren al verschillende tochten en cursussen via toerskien.org geleid. De deelnemers geven hem hoge rapportcijfers en roemen vooral zijn enorme gedrevenheid om de deelnemers nieuwe kennis en vaardigheden bij te brengen op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. Karl woont in het Ötztal, tussen de bergen waar de tochten plaats vinden. We vertrouwen erop dat de verjonging waar Karl voor zorgt, ook weer zal bijdragen aan de vernieuwingen en verbeteringen die we voortdurend proberen door te voeren.

 

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.