Pas op voor een 'altschnee schwachschicht' in de sneeuw

Afgelopen weekend zijn er twee Nederlandse snowboarders omgekomen bij een tragisch lawine ongeval in het Ferwalltal in de buurt van Obergurgl. Oostenrijkse experts hebben het ongeval onderzocht. Volgens het onderzoek is de lawine veroorzaakt door een zwakke ‘altschnee’ sneeuwlaag die door de snowboarders op een plek met weinig sneeuw geraakt is.

De breuk heeft zich ongeveer 800 meter voort kunnen planten en zo hoog boven de groep een grote schneebrett lawine veroorzaakt in erg stijl terrein. De kroon van de lawine was op sommige plaatsen wel 2,5 meter hoog

 

Wepowder heeft een artikel met meer uitleg over het Altschnee probleem

Altschnee is oude sneeuw dieper in het sneeuwdek waardoor de omgeving er bijna geen vat meer op heeft. Altschnee is bijna niet te herkennen, ook niet door ervaren toerskiers en een breuk kan zich over honderden meters voortplanden. De laag kan erg lang blijven bestaan. Maakt het lawinebericht melding van Altschnee, Neige ancienne of Neve vecchia ben dan extra voorzichtig. Soms worden de volgende termen gebruikt: Schwimmschnee, givre de profondeur (ou neige gobelet).

Lees ook het onderzoek van de oostenrijkse experts

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.

Doorzoek de website

Registreren nieuwe leden

Klik hiernaast op "Sign up" en vul het formulier in.

Je aanvraag wordt gecontroleerd en je krijgt binnen 24 uur een bevestiging in de mail.

CB Login

Log in met je mailadres en password om mee te praten. "Secret key" is niet nodig.

Kies "Sign Up" als je voor de eerste keer wilt registreren. Voor een nieuwe registratie of reset van je password krijgt je binnen 24 uur een bevestigingsmail in je mailbox.