Training

Een goede conditie (en dus trainen van te voren) is belangrijk als je gaat toerskien. Het is eigenlijk een duursport en vraagt dus een goed uithoudingsvermogen. Snelheid en uithoudingsvermogen gaan ook over je veiligheid. Als het weer bijvoorbeeld verandert, moet je snel kunnen reageren en dus nog wat reserves over hebben of nog kunnen versnellen, ook al heb je er een lange dag op zitten.

Loop je bijvoorbeeld en zonder veel moeite meer dan 10 km bij het hardlopen, dan behoren tochten tot de zware categorie zeker tot de mogelijkheden. Maar vergeet niet; skitoeren maak je vaak meerdere dagen op rij. Dus ook op de derde, vierde of vijfde dag moet je nog mee kunnen komen en snel de steile helling nog afkunnen na een lange dag. Goed trainen loont dan en zorgt ervoor dat je samen fit aan de start komt.

Hardlopen, fietsen of bijv. cardio-activiteiten als spinning kan een prima voorbereiding zijn op een toerskitocht. Hoeveel trainingsinspanning je moet leveren is sterk persoonsafhankelijk. Onderstaand schema geeft een indicatie, afhankelijk van de zwaarte van de tocht.

Conditie      
niveau
Hoogteverschil    
tijdens de tocht     
Duur
van de tocht      
Benodigde trainingsinspanning

1

800-1000
hoogtemeters
Ca. 4-5 uur
lopen
1 of 2x per week 1 uur hardlopen
(of vergelijkbare inspanning
2

1000-1200
hoogtemeters
5-6 uur
lopen
2x per week 1 uur hardlopen
(of vergelijkbare inspanning)
3

tot 1500
hoogtemeters
6-9 uur
lopen
3x per week 1 uur hardlopen
(of vergelijkbare inspanning)
4


tot 2000
hoogtemeters

9 of meer
uur lopen

je bent super fit en loopt minimaal
3x per week 1 uur hard
(of vergelijkbare inspanning)

Hou daarnaast rekening met de hoogte en zorg dat je goed acclimatiseert. Als je rechtstreeks vanuit Nederland in een berghut boven 2500 m gaat overnachten is er een vrij grote kans dat je je beroerd gaat voelen. Ga een paar dagen eerder en maak van de gelegenheid gebruik om alvast wat in te skien, ook daar heb je plezier van tijdens je tocht. 
Als je twijfelt aan je conditie raadpleeg een arts / sportarts of vraag een ervaren bergsporter om advies.

Voor veel mensen blijkt het lastig om regelmatig ruimte in de agenda te maken voor sport. Het helpt dan om jezelf een doel te stellen. Sommige mensen kiezen een halve marathon, maar een skitoer blijkt een veel leuker doel te zijn. Als je jezelf eenmaal een doel hebt gesteld, wordt het veel makkelijker om regelmatig te gaan sporten. Kies wel iets wat je leuk vindt: fietsen, roeien, hardlopen. Dan ga je met plezier naar buiten en mis je het zelfs als je toch echt een keer moet overslaan. Sporten blijkt dat ook een heerlijke manier om het hoofd leeg te maken en weer goed op te laden voor een drukke werkdag.

Hoe ziet jouw trainingschema er uit?

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.