Vakantie in de berghut

Tijdens de meeste toerskitochten overnachten we in berghutten van de verschillende Alpenverenigingen. Deze hutten liggen vaak op de mooste plekken in de bergen. In een berghut slaap je veelal met zijn allen op een kamer (een zogeheten lager). Verder eten we in de hut en ontbijten we in de hut. Verwacht geen luxe, dan is het al snel goed. Het eten is vaak voedzaam met soep vooraf, een hoofdmaaltijd en een toetje. ‘s Ochtends ontbijt je met brood of melk en muesli. Vaak wordt er overdag een taart gebakken waar je heerlijk van kunt genieten als je terugkomt van een lange tocht.

Vaak geldt hoe hoger de hut hoe eenvoudiger, maar berghutten zijn de laatste jaren wel luxer aan het worden. Zo vind je in steeds meer Oostenrijkse hutten bijvoorbeeld douches. Dit in tegenstelling tot veel Zwitserse of Franse hutten die vaak toch nog primitiever zijn met in de winter soms zelfs geen stromend water vanwege het bevriezen van de wateraanvoer vanaf beken/gletschers. Op vertoon van je NKBV- lidmaatschapskaart (of lidmaatschapskaarten van andere Alpenverenigingen zoals de Belgische) ontvang je korting. Prijzen waar je rekening mee moet houden (incl. ontbijt en avondeten) schommelen zo rond de 40-50 euro per nacht. Drankjes zijn verder voor eigen rekening. Veel hutten worden maar door een klein clubje gerund en dan is het hard aanpezen voor de huttenwaard en zijn mensen. Er wordt van je verwacht dat je de hut netjes achterlaat en bijvoorbeeld je dekens even opvouwt voor vertrek.

Neem verder een hoofdlampje mee voor in de hut, want vaak gaat na 22:00 uur -als het 'huttenruhe-' is het licht uit. Dan is het wel makkelijk als je even naar de wc moet (soms buiten) om een lampje te hebben. In de meeste hutten vind je verder huttensloffen voor in de hut. Je toerskischoenen laat je in de hal achter om te drogen en zodat de hut netjes blijft. Ook zaken als je pickel, stijgijzers en ski’s blijven in de hal of een aparte ruimte en gaan niet mee de hut in.

Heb jij nog mooie berghut verhalen?

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.

Doorzoek de website

Registreren nieuwe leden

Klik hiernaast op "Sign up" en vul het formulier in.

Je aanvraag wordt gecontroleerd en je krijgt binnen 24 uur een bevestiging in de mail.

CB Login

Log in met je mailadres en password om mee te praten. "Secret key" is niet nodig.

Kies "Sign Up" als je voor de eerste keer wilt registreren. Voor een nieuwe registratie of reset van je password krijgt je binnen 24 uur een bevestigingsmail in je mailbox.