Opzet tochten

Het aanbod aan tochten van de verschillende gidsenbureaus, heeft een duidelijke structuur. Hier vind je een beknopte uitleg over de verschillende soorten tochten die je op de site ziet.

Toerskiën

We hebben een hele serie mogelijkheden voor mensen die willen toerskiën. De tochten zijn ingedeeld in vijf niveaus. Niveau 1 is het beginnersniveau. Niveau 5 is voor de vergevorderden.

Op niveau 1 kun je kiezen uit 3 soorten beginnersweken. Het verschil tussen deze beginnersweken zit hem vooral in het deel van de tijd die er aan offpiste-training (afdalen) wordt besteed:

 • bij de combiweek in Kühtai wordt ongeveer de helft van de tijd ingeruimd voor offpiste-training. De rest van de tijd wordt besteed aan het maken van tochten waarbij men onderweg in de praktijk instructie krijgt over alles wat er bij het toeren komt kijken;
 • bij de week in de Langtalereckhut wordt ongeveer één dag ingeruimd voor offpiste-training. De rest van de tijd wordt besteed aan het maken van tochten waarbij men onderweg in de praktijk instructie krijgt over alles wat er bij het toeren komt kijken;
 • bij de beginnersweek Similaun wordt geen tijd besteed aan offpiste-training. Je gaat direct op pad. Onderweg krijgt men in de praktijk instructie over alles wat er bij het toeren komt kijken. Tijdens deze week blijft men niet in 1 hut, maar moet ook met de zware rugzak worden geklommen en afgedaald als er van hut gewisseld wordt.

Zie voor de precieze deelname-eisen http://toerskien.org/tochtsuggesties/deelname-eisen.

Freeride

Als je lekker wilt skiën en gewoon met de lift omhoog, dan hebben we verschillende voorstellen om te gaan freeriden. De tochten hebben verschillende niveaus. Voor alle freerideweken moet je vlot parallel kunnen skiën buiten de piste. Als dat nog niet lukt, dan heb je meer aan een techniekcursus. Zonder instructie ga je gedurende een freeride week alleen maar slechter skiën.

Offpiste techniek

Deze weken zijn bedoeld voor mensen die hun skitechniek willen verbeteren. Tijdens de offpiste techniek weken wordt elke dag intensief skiles gegeven. Dat is deels op en deels naast de pisten. Door dagelijks gebruik van de liften kunnen veel oefenmeters gemaakt worden.

Specials

Specials zijn reizen naar verre oorden buiten de Alpen, vaak met een avontuurlijk karakter. Het prijsniveau ligt vaak wat hoger, maar het comfortniveau kan sterk wisselen.  Voorwaarde is meestal dat enkele deelnemers ook daadwerkelijk de praktische organisatie op zich nemen.

Tochtenoverzicht

Op de pagina met tochtsuggesties, vind je een overzicht van alle mogelijkheden. Daarbij zie je van elke tocht het niveau, het gidsenbureau, en de prijs bij het minimum- en maximumaantal deelnemers. Dat is een prijs voor alleen de gidskosten. Op de tochtpagina zie je ook nog, hoeveel de tocht goedkoper wordt, wanneer de tocht volledig vol komt. Bij een volledige bezetting kun je een flinke korting krijgen. Je ziet daar ook een ruwe indicatie van de bijkomende kosten die je kunt verwachten. In het verleden werd 98% van de toeren helemaal volgeboekt, dus er is goede kans dat dat nu ook weer lukt.

Als je hebt ingeschreven voor een tocht, of als de tocht vol is, dan wordt dat ook aangegeven. Ook handig is het keuzemenu in de linker zijbalk, waarmee je tochten van een bepaald niveau kunt filteren. Boven de overzichtspagina, vind je een knop waarmee je het aantal tochten op de pagina kunt instellen en een knop waarmee je de sortering van de tochten kunt kiezen:

 • op datum (van eerst tot laatst, of andersom)
 • op titel (alfabetisch van A tot Z, of andersom)

Tochtpagina

Info en vragen

In het tochtoverzicht kun je doorklikken naar de individuele tochten. Van elke tocht is een aparte informatiepagina beschikbaar. Dat is dé plek voor informatie en het stellen van vragen. Als je een vraag stelt, kun je aanvinken dat je een E-mail wilt krijgen als iemand een antwoord geeft. Tip: typ bij een vraag als eerste de naam van de tocht. De vragen verschijnen ook in het grote overzicht met recente opmerkingen, dus dan weten anderen meteen of ze je kunnen helpen. De informatie kan worden aangevuld door andere toerskiërs die de tocht al een keer gemaakt hebben. We roepen alle toerskiers op om hun informatie actief te delen.

Tochten die 2 keer worden gehouden in verschillende weken, hebben dus 2 verschillende pagina's. Let dus goed op dat je inschrijft voor de goede week! Bovendien kan het lonen om ook even bij de extra info op de andere pagina te kijken.

Informatieblokje

Je ziet rechtsboven een klein informatieblokje. Daarin zie je:

 • het tochtnummer
 • of het maximumaantal al overschreden is
 • hoeveel vrije plaatsen er nog zijn
 • de deadline waarvoor je moet inschrijven (6 weken voor vertrek)
 • en de aard van de tocht

Je weet dus gelijk waar je aan toe bent.

Nieuwe prijsmethodiek

We hebben er voor gekozen om de prijzen volledig transparant te maken. De prijs wordt bepaald door de gidskosten (gidstarief, reisdagen, reiskosten, overnachtingen en maaltijden van de gids), kosten voor lawinepieps en de bijdrage in de organisatiekosten. Je ziet in de tabel bij elke tocht 4 bedragen:

 • de gidskosten bij het minimumaantal deelnemers: dit betaal je aan gidskosten als er net genoeg mensen zijn om de tocht te laten doorgaan. Als je je inschrijft, dan moet je bereid zijn om dit bedrag te betalen.
 • de gidskosten bij met maximumaantal deelnemers: dit betaal je aan gidskosten wanneer de tocht helemaal vol komt. Je deelt dan dezelfde gidskosten met meer mensen. Het voordeel daarvan is helemaal voor jou. In de afgelopen jaren kwam 98% van de tochten helemaal vol
 • de kosten voor het gebruik van een pieps: als je je eigen pieps meebrengt, hoef je niet meer te betalen voor het gebruik daarvan. Als je zelf geen pieps hebt, dan kun je die voor een schappelijk bedrag een week gebruiken. Bij de tochten in Frankrijk is de pieps gratis te leen.
 • bijdrage in de organisatiekosten: we hebben het grootste deel van de overheadkosten geschrapt. Je betaalt nu nog slechts het symbolische bedrag van € 15,-, met name voor het in de lucht houden van de website.

Kwaliteit hoog houden

Meestal is de ontmoeting met de gids al 's avonds voor de eerste toerendag. Dat geeft de mogelijkheid om de volgende dag vroeg te beginnen. Ervaren toerskiers weten dat je op sommige dagen vanwege lawinegevaar vroeg terug in de hut wil zijn. Je begint op zo'n dag dan al zeer vroeg in het donker met de hoofdlamp op aan de klim en kunt dan toch je hele dagprogramma afwerken.

Het kost extra geld om de avond tevoren al een berggids ter plekke te hebben. Wij hebben ervoor gekozen om zeer drastisch te snijden in alle overheadkosten, maar niet in de kosten die er toe bijdragen dat je op een veilige manier een leuke toer kunt maken. We willen niet dat er op één of andere manier druk op de gidsen komt om compromissen te sluiten ten aanzien van de veiligheid, of het programma te moeten aanpassen.

Begin en eindtijden

De begintijden zijn heel scherp, vooral als de start halverwege de dag is. In verband met het gebruik van liften, en de route die nog naar de hut moet worden afgelegd, moet iedereen op dat moment al geheel aangekleed klaar staan. Als je te laat zou komen, dan heb je kans dat de groep al weg is. Zorg dus dat je ruim tevoren in het gebied bent en niet door een sneeuwbui vertraagd aankomt.

Voor de eindtijd staat bij vrijwel elke tocht 16.00 uur vermeld. Dat tijdstip is echter in de praktijk zeer flexibel. We hebben al meegemaakt dat wegens de warmte en lawinegevaar 's morgens om 3.30 wordt gestart en men - na een zonsopgang op de top - al om 11.00 beneden staat. Het kan echter ook wel eens 17.30 worden. Je moet dus flexibel zijn en het is dus niet verstandig om een retourtrein of -vlucht heel strak te plannen.

Nieuw: start meestal op zondag

We hebben een majeure innovatie doorgevoerd: veel tochten starten een dag later en eindigen een dag later dan je in het verleden gewend was. We starten dus meestal op zondagmiddag en gaan door tot zaterdagmiddag, waardoor iedereen met inskien en heenreis 1 vakantiedag minder hoeft op te nemen bij de baas. De terugreis kun je nog steeds gewoon in het weekeinde maken. Maak dat contant en reken je besparing uit! Deel je maandsalaris door 20 en je weet hoeveel dat voor jou scheelt. Voor wie thuis uitgebreid wil bijkomen is er natuurlijk altijd de optie om op maandag vrij te nemen.

Nieuw: Stafkaart

Van vrijwel alle tochten is een echte stafkaart beschikbaar. Er is ook een Google-kaartje dat ruwweg de locatie aangeeft, maar eigenlijk wil je toch iets beters. Als je op de link klikt opent een nieuw scherm. Onze ervaring is dat je op een grote monitor daar heel goed mee uit de voeten kunt. Op je telefoon is het meestal geen succes.

Je kunt met je muis de stafkaart verschuiven en je kunt in-/uitzoomen voor meer detail of meer overzicht. Je krijgt bij de stafkaarten in Zwitserland meteen een kleurtje dat de hellingshoek weergeeft. Dat vertelt je hoe stijl je omhoog moet (of omlaag mag) en geeft een indicatie van de gevoeligheid voor lawinegevaar. Steile hellingen zijn eerder gevaarlijk dan de minder steile.

De officiële stafkaarten van Italië zijn niet veel duidelijker dan de Google-kaartjes. Je krijgt daarom een kaartje op de rand van de dekking van de Zwitserse kaart, een OpenStreetMap of een andere kaart die iets meer duidelijkheid geeft over de ligging van het gebied.

Extra info als je ingeschreven hebt

Op de tochtpagina verschijnt extra informatie, zodra je hebt ingeschreven en je bijdrage van 15,- hebt overgemaakt. Log daarom na inschrijven nog eens in, om direct met de voorpret te beginnen.

 

 

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.

Doorzoek de website

Registreren nieuwe leden

Klik hiernaast op "Sign up" en vul het formulier in.

Je aanvraag wordt gecontroleerd en je krijgt binnen 24 uur een bevestiging in de mail.

CB Login

Log in met je mailadres en password om mee te praten. "Secret key" is niet nodig.

Kies "Sign Up" als je voor de eerste keer wilt registreren. Voor een nieuwe registratie of reset van je password krijgt je binnen 24 uur een bevestigingsmail in je mailbox.