Skip to main content

Rugzakdieet in 4 stappen

Toerskiën is leuk. Dat zou het althans moeten zijn. Op zeker moment blijkt het voor sommige mensen toch om te slaan in afzien. Het gewicht van de rugzak speelt daarbij een belangrijke rol. Als je omhoog loopt zorgt het gewicht van de rugzak voor extra vermoeidheid en een gevoel van "pap in de benen" voor je aan de afdaling begint. Als je buiten de piste afdaalt zorgt een zware rugzak er voor dat je sneller uit balans raakt en vaker valt. Dat levert ook weer het risico van blessures of verwondingen op. Nederlanders hebben inmiddels bij de buitenlandse berggidsen een roemruchte reputatie opgebouwd vanwege hun enorme rugzakken. Als jij ook wel eens jaloers naar het minuscule rugzakje van de gids hebt gekeken, dan is het goed om eens kritisch naar je eigen bagage te kijken voor je aan het startpunt van de toer staat. In vier stappen werken we hier naar een lichtere rugzak.

Stap 1: Pak je spullen bij elkaar en zet je rugzak op de weegschaal

Neem de bagagelijst (zie tochtinformatie) die voor jouw tocht is opgesteld en pak thuis een keer alles in. Vergeet niet om ook je waterfles te vullen. Pak een weegschaal en kijk hoe zwaar die rugzak is. Je moet streven naar een rugzak die niet zwaarder is dan 10 kg. Dat blijkt in de praktijk nog een hele opgave.

Stap 2: Laat zoveel mogelijk thuis

Ga vervolgens kijken waar je kunt besparen. Als je je spullen apart op een brievenweger legt, dan zul je zien dat je met het afzagen van een tandenborstel vrijwel niets opschiet, dus begin met de grote dingen. Als je iets thuis laat, betekent dat een besparing van 100% op dat item, dus dat schiet lekker op. Bijna alles wat je niet elke dag gebruikt, kun je thuislaten. Daarnaast zou je je moeten afvragen of je niet net zo´n leuke vakantie hebt zonder extra broek voor in de hut of eigen huttensloffen. De meeste mensen blijken in de praktijk ook prima zonder een weekvoorraad Wieger Ketellapper te kunnen door een reep in een hut te kopen. De meeste hutten hebben een eigen bibliotheek dus de Story kan gewoon thuisblijven. Een scheermes is pas belangrijk, als je vriendin ook bereid is het voor je te dragen.

Stap 3: Zoek lichtere alternatieven

Bij de buitensportzaak is lichter meestal ook duurder, dus thuislaten is vaak een beter alternatief. Voor sommige zaken kan het de moeite waard zijn een lichtere variant aan te schaffen. Een moderne LED-hoofdlamp is bijvoorbeeld aanzienlijk lichter dan zo´n oude Petzl met 4,5-Voltbatterij. Een microvezel poetsdoek van de Zeeman (€ 0,49) is een prima alternatief voor een handdoek en is voordeliger dan de vrijwel identieke lichtgewichthanddoek van de buitensportwinkel. In de meeste hutten zijn toch geen douches, dus is een klein handdoekje groot genoeg en gaat een hotelzeepje ruim een week mee.

Stap 4: Overleg met de berggids

De noodzaak van een pickel, stijgijzers, stalen thermosfles, etc is sterk afhankelijk van de sneeuw- en weersomstandigheden. Overleg daarom voor vertrek op de parkeerplaats met de gids over de zaken die je eventueel in de auto achter kunt laten, danwel beslist mee moet nemen. Dat kan weer de nodige grammen schelen.

Je moet inloggen om info toe te voegen of vragen te stellen.